Προμηθεύς Πυρφόρος

Δράσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου "Προμηθεύς Πυρφόρος" με έδρα την Θεσσαλονίκη

Τελετή της Εαρινής Ισημερίας, 23/3/14 στην Θεσσαλονίκη

isimeriaweb

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ ΠΥΡΦΟΡΟΣ

σας προσκαλεί στην τελετή της Εαρινής Ισημερίας

η οποία θα τελεστεί την Απολλωνία ημέρα («Κυριακή»)

23 Μαρτίου 2014, ώρα 11:00 πμ

στο Ναό των Ελλήνων, στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης

με την ευγενή φιλοξενία και αρωγή της Ομάδος “Ε” Ελλήνων

Καλείστε να προσέλθετε φέροντας ο καθείς και από μία προσφορά (εδέσματα, γλυκίσματα, πίτες, άρτο, ελιές, τυρί, χαλβά κλπ), τα οποία θα καθοσιωθούν στο βωμό και θα αναλωθούν στο κοινό συμπόσιο φιλότητος και αναψυχής που θα ακολουθήσει.
Μπορείτε επίσης να φέρετε κρεατικά (σουβλάκια, μπιφτέκια, λουκάνικα κλπ) για την ψησταριά που θα στηθεί στον αύλειο χώρο, καθώς και άφθονο κρασί για να τιμήσουμε τη γιορτή με παραδοσιακό γλέντι όπως πάντα.

Οι εκδηλώσεις των Ισημεριών και των Ηλιοστασίων συμβάλλουν στη γνωριμία και συνάφεια με τις πολιτισμικές μας ρίζες, φέρνοντάς μας σ’ επαφή με την αύρα της φύσης και της προγονικής ψυχής.

Η καθιερωμένη τελετή της Εαρρινής Ισημερίας θα τελεστεί μέσα στον καταπράσινο χώρο του Ναού των Ελλήνων, ανάμεσα στα αγάλματα των Θεών και Ηρώων της ελληνικής παράδοσης.

Είσαστε όλοι ευπρόσδεκτοι!

Προσέλευση ελεύθερη
.
Πού βρίσκεται ο Ναός των Ελλήνων;
Πατήστε για να δείτε τον Χάρτη εδώ: http://g.co/maps/ttv34

Πατήστε για να δείτε αναλυτικές οδηγίες εδώ: Πώς θα πάτε στον ναό: Οδηγίες για την οδό και το δρομολόγιο

.

SMALLΑντίγραφο από AFTHONIA-01webSMALLΑντίγραφο από DIMITRA-01web

Το χάλκινο άγαλμα της Αφθονίας και το μαρμάρινο της Δήμητρας, συμβόλων των Ισημεριών, δεσπόζουν στον περίβολο του Ναού των Ελλήνων στο Ωραιόκαστρο.

demetre

Φιλοτέχνηση Δήμητρας: Τρύφων Μανώλης

13 Μαρτίου, 2014 - Posted by | Χωρίς κατηγορία

2 Σχόλια »

  1. Θα εκθεσω την αποψη μου για την οποια θρησκεια ή και δογμα ,καθως και γι ΄αυτην την προσπαθεια που γινεται ,, για αναβιωσει της πατρωας θρησκειας ,!!
    Η θρησκεια των αρχαιων προγονων μας ητο ως γνωστον μυσταγωγικη και αγνωστη στο κοινο καθως και στα κατωτερα στελεχη των ιερατειων .
    Ελαχιστοι ανθρωποι- αρχιερεις γνωριζαν την θρησκεια σε ολο το ευρως της .!!
    Λογω αυτης της ιδιαιτεροτητος μετα τους διωγμους που υπεστη ,επαψε να υφισταται και δεν ηταν δυνατον να διασωθει και δεν διεσωθει τιποτε απο τα τα πραγματικα μυστηρια ,που γινοταν μεσα στο ιερα ,στα οποια υπηρχαν
    μονο οι μυημενοι .

    Πως λοιπον κυριοι εσεις αναλαμβανεται να τελεσσεται ,,,τι ;;;;;;;
    μηπως πρεπει να δημιουργησουμε καινουριο παπαδαριο ,, ;;;;;;;;;;
    σε τι αποσκοπητε απο μια θρησκεια η οποια δεν υφισταται και δεν την γνωριζει κανενας θνητος πλεον.;;;;

    Αλλα το βασικωτερο ολων πιστευω οτι ειναι ,Η Φιλοσοφια Των Ελληνων , αυτη και μονο αυτη ανεβαζει τον ανθρωπο σε υψιστα πνευματικα επιπεδα , και αυτη τον ωθει προς την θεωση .!!!!!
    τι θελετε λοιπον με ολα αυτα κυριοι ;;; απορω !!!!!!!!!

    Σχόλιο από κωστας | 23 Μαρτίου, 2014

  2. Σεβαστές οι απόψεις που εκφράζεις αγαπητέ φίλε Κώστα διότι το θρησκευτικό συναίσθημα ή οι φιλοσοφικές δοξασίες, δικές σου ή οποιουδήποτε άλλου, είναι προσωπικό δικαίωμα του καθενός και ουδείς δικαιούται να τις λοιδορεί.

    Διακρίνω ωστόσο ότι εσύ δεν δείχνεις τον ίδιο σεβασμό για τις δοξασίες των άλλων –πράγμα που γίνεται αντιληπτό από το ύφος του σχολίου σου όπου σχεδόν εγκαλείς σε «απολογία» όσους ακολουθούν την πατρώα λατρεία (κατηγορώντας τους μάλιστα ότι πιθανόν να αποσκοπούν σε… «καινούργιο παπαδαριό»)!

    Εκτός του απαράδεκτου ύφους του σχολίου σου που θυμίζει ιερά εξέταση, αποδεικνύεσαι και τελείως άσχετος με τις λατρευτικές δοξασίες των προγόνων μας. Διότι γράφοντας πχ ότι «Ελαχιστοι ανθρωποι- αρχιερεις γνωριζαν την θρησκεια σε ολο το ευρος της» ή ότι «Η θρησκεια των αρχαιων προγονων μας ητο ως γνωστον μυσταγωγικη και αγνωστη στο κοινο καθως και στα κατωτερα στελεχη των ιερατειων», μπερδεύεις τη λατρεία της καθημερινής ζωής των αρχαίων ελληνικών πόλεων και των κωμών, με τα αρχαία Μυστήρια.

    Σαφώς και ΔΕΝ ήταν «άγνωστη στο κοινό» η αρχαία λατρεία και οι τελετουργίες της, και αν έχεις τέτοια πληροφόρηση, είναι τελείως λαθεμένη. Οι αρχαίες πηγές για τις τελετουργίες είναι πάμπολλες ώστε να έχουμε σήμερα ικανή εικόνα ανασύνθεσής τους. Εκείνο που παραμένει άγνωστο είναι οι τελετουργίες και τα δρώμενα των αρχαίων Μυστηρίων. Πουθενά όμως δεν θα δεις στα κείμενά μας να ισχυριζόμαστε ότι αναβιώνουμε αρχαία Μυστήρια.

    Ως προς το ερώτημα που θέτεις λοιπόν, η απάντηση είναι ότι αναλαμβάνουμε να τελέσουμε τελετουργίες επειδή νοιώθουμε την ανάγκη να αποτανθούμε στο θείο με τον τρόπο που το έκαναν οι πρόγονοί μας, βασιζόμενοι στις αρχαίες πηγές που καταδεικνύουν σχεδόν με λεπτομέρεια τον τρόπο που το έκαναν εκείνοι. Πράγμα που αποδεικνύει ότι είναι τελείως λαθεμένος και ο ισχυρισμός σου για «μια θρησκεια η οποια δεν υφισταται και δεν την γνωριζει κανενας θνητος πλεον». Η αρχαία λατρεία υφίσταται, διέτρεχε με τη μία ή την άλλη μορφή τους αιώνες μέσα από τις λαϊκές και δημώδεις λατρευτικές πρακτικές, και σήμερα όχι μόνο την γνωρίζει ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό των συμπολιτών μας, αλλά και την ακολουθεί με λατρευτικές τελετουργίες σχεδόν σε κάθε μέρος της Ελλάδας. Το ότι εσύ ενδέχεται να έχεις άγνοια γι αυτό επειδή δεν παρακολουθείς τα τεκταινόμενα αυτού του κοινωνικο-ιδεολογικού χώρου –και καλά κάνεις αφού δεν σ’ ενδιαφέρει- δεν σημαίνει ότι ο κόσμος αυτός και οι πρακτικές αυτές δεν υφίστανται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους από χιλιάδες ανά την Ελλάδα και την Κύπρο συμπολίτες μας.

    Άλλωστε, αφορμή για το σχόλιό σου ήταν η ανακοίνωση της σελίδας αυτής για τη γιορτή της Εαρινής Ισημερίας. Αυτή είναι και η απάντηση στο ερώτημά σου για το «σε τι αποσκοπούμε». Αποσκοπούμε να αναδείξουμε το πόσο σημαντικό είναι για τον σύγχρονο άνθρωπο, που έχει χάσει την επαφή του με τη φύση, να έρθει σε επαφή με τις δοξασίες των αρχαίων προγόνων μας, με τη λατρεία δηλ. που σέβονταν απόλυτα αφενός το φυσικό περιβάλλον, αφετέρου τις υψηλές ιδέες, σε βαθμό που τα κατέστησε ιερά αμφότερα.
    Για να μην μπω σε περισσότερες λεπτομέρειες στα στενά πλαίσια ενός σχολίου, μπορείς να διαβάσεις σχετικό άρθρο μου που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Μυστική Ελλάδα” όπου δίνει πλήρεις απαντήσεις σε πολλά από τα ερωτήματά σου.

    Σχόλιο από Thespis | 27 Μαρτίου, 2014


Σχολιάστε