Προμηθεύς Πυρφόρος

Δράσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου "Προμηθεύς Πυρφόρος" με έδρα την Θεσσαλονίκη

Τετάρτη 11/11/09: Διάλεξη για τον αρχαϊκό Ναό της Αφροδίτης!

Ο υπέροχος αρχαϊκός Ναός της παγκάλου Θεάς της Ομορφιάς, της Αφροδίτης, που ανακαλύφτηκε στα θεμέλια οικοδομής στην πλ. Αντιγονιδών και για τον οποίο ο «Προμηθεύς Πυρφόρος» αγωνίστηκε για τη διάσωσή του, βρίσκεται και πάλι στην επικαιρότητα.

Τρίτη 10 Νοεμβρίου, ώρα 15:00

Τηλεοπτικός Σταθμός EUROPE ONE

Εκτενής αναφορά για τη διάσωση του Ναού της Αφροδίτης

Καλεσμένοι της εκπομπής «Καλησπέρα στον αέρα»

  • ο Γιώργος Καραδέδος, καθηγητής της Αρχιτεκτονικής της Πολυτεχνικής Σχολής Θεσσαλονίκης

  • και ο Γιώργος Φωτεινός, εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Προμηθεύς Πυρφόρος».

Συντονίστρια της εκπομπής: η φιλόλογος και δημοσιογράφος Γεωργία Σαδανά

..

Την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί ομιλία από τον κ. Καραδέδο Γεώργιο, καθηγητή της Αρχιτεκτονικής της Πολυτεχνικής Σχολής Θεσσαλονίκης, με θέμα:
«Ο περιπλανώμενος αρχαϊκός ναός της Θεσσαλονίκης. Προοπτικές για την ανάπτυξή του».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα διαλέξεων της Βιβλιοθήκης του Δήμου Θεσσαλονίκης (Εθνικής Αμύνης 27 & Αλεξ. Σβώλου, στον δεύτερο όροφο) ώρα 19.00.

Είσοδος ελεύθερη.

Η διάλεξη εντάσσεται στα πλαίσια του προγράμματος σεμιναρίων Ελληνικής Αυτογνωσίας του Ινστιτούτου Αριστοτέλης.

..

Ο κ. Καραδέδος θ’ αναφερθεί στο ιστορικό του ναού, στον αγώνα για τη διάσωσή του (καθώς ο κίνδυνος δεν έχει περάσει ακόμη), καθώς και  στην ενδιαφέρουσα σχεδιαστική πρόταση του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, σύμφωνα με την οποία η πλατεία Αντιγονιδών διαμορφώνεται σε δύο επίπεδα, το σημερινό και το αρχαίο, επιτρέποντας την αναστήλωση και ανάδειξη του μνημείου χωρίς να θιγεί η λειτουργία της πλατείας.

picture5

Σύμφωνα με τις προτάσεις του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ (σχ. άνω), η πλ. Αντιγονιδών μπορεί να διαμορφωθεί σε δύο επίπεδα. Έτσι ώστε ο ναός να αναστηλωθεί και να είναι ορατός στο σύνολό του!

..

Η περιπέτεια του Ναού της Αφροδίτης και οι κινητοποιήσεις για τη διάσωσή του
Υπενθυμίζουμε ότι ο ναός κινδύνευε άμεσα μέχρι τον περασμένο Απρίλιο να μπαζωθεί(!) διότι μια προηγούμενη απόφαση από το ΚΑΣ για την απαλλοτρίωση του οικοπέδου, είχε αναθεωρηθεί! Διασώθηκε (μέχρι στιγμής) χάρη στον επίμονο αγώνα του κ. Καραδέδου, με την ενεργό συμπαράσταση του Σωματείου Φίλοι του Πρασίνου Θεσσαλονίκης, την πλατειά γνωστοποίηση μέσω των ΜΜΕ και του διαδικτύου στην οποία προέβη ο «Πολιτιστικός Σύλλογος Προμηθεύς  Πυρφόρος», στις επίσημες διαμαρτυρίες στις οποίες προέβησαν ο Προμηθεύς Πυρφόρος ομού μετά του Κοινού των Θεσσαλονικέων, και κυρίως στην αποφασιστική κινητοποίηση των κατοίκων.

Ιστορικό του ναού και ο κίνδυνος να προχωρήσουν στην κατάχωσή του (πατήστε εδώ)

Η ανοιχτή επιστολή του Κοινού των Θεσσαλονικέων προς τους επισήμους φορείς (πατήστε εδώ)

..

Η συγκέντρωση των κατοίκων
Η μεγάλη συγκέντρωση των κατοίκων που πραγματοποιήθηκε στις 28 Απριλίου στο ξενοδοχείο Ιμπέριαλ (βρίσκεται απέναντι σχεδόν από τον αρχαϊκό Ναό, στην οδό Αντιγονιδών, και διατέθηκε δωρεάν η αίθουσα από τη διεύθυνση του ξενοδοχείου) και στην οποία ο «Προμηθεύς Πυρφόρος» και το Κοινό των Θεσσαλονικέων έδωσαν δυναμικά το παρόν, υπήρξε καθοριστική!

Η συγκέντρωση των κατοίκων (πατήστε εδώ)

Η ομιλία του κ. Καραδέδου στη συγκέντρωση (πατήστε εδώ)

..

Το αποτέλεσμα της κινητοποίησης
Μια βδομάδα μετά από εκείνη τη μεγάλη συγκέντρωση, η Επιτροπή Απαλλοτριώσεων γνωμοδότησε ομόφωνα υπέρ της απαλλοτρίωσης ή εξαγοράς του οικοπέδου προκειμένου να προστατευθεί το μνημείο αλλά και να αναδειχθεί μελλοντικά (δεν έχει ωστόσο ακόμη προχωρήσει η απαλλοτρίωση, πράγμα που σημαίνει οτι ο κίνδυνος για τη διάσωση του ναού συνεχίζει να υφίσταται). Η απόφαση γνωστοποιήθηκε εγγράφως από τον νέο τότε υπουργό Πολιτισμού κ. Αντώνη Σαμαρά, στην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κα Χρύσα Αράπογλου η οποία είχε φέρει το θέμα στη βουλή.

Για να δείτε την απάντηση του Υπ. Πολιτισμού πατήστε εδώ: ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ 7.5.09

..

Συνεχίζουμε να βρισκόμαστε σε  ετοιμότητα γιατί τα ποικίλα συμφέροντα «συμπατριωτών» μας, έχουν αποδείξει επανειλημμένα οτι δεν κάμπτονται εύκολα. Μόνον όταν προχωρήσει εμπράκτως η πολιτεία στην απαλλοτρίωση θα μπορούμε να είμαστε βέβαιοι οτι το μνημείο έχει διασωθεί.

Πέραν αυτού, το επόμενο βήμα είναι ο ναός να αναδειχθεί κι όχι απλώς να παραμείνει περιφραγμένο το σημείο που έχει ανασκαφεί εν είδη σκουπιδότοπου όπως είναι σήμερα (διατηρούμε τις αμφιβολίες μας περί αυτού διότι πολλάκις έχουν εκφραστεί συγκεκριμένοι «κύκλοι» για την παγίωση «βυζαντινού χαρακτήρα» στη Θεσσαλονίκη, πράγμα που έχει συνδράμει πολλές φορές στην κατάχωση αρχαίων μνημείων της πόλης). Γι αυτό θα πρέπει να σταθούμε όλοι αρωγοί στις προτάσεις του κ. Καραδέδου για την ανάδειξη του μνημείου.

..

Η πολύτιμη συμβολή της δυναμικής δημοσιογράφου Στελίνας Μαργαριτίδου (συγκρότημα Μακεδονία – Θεσσαλονίκη) σε όλον εκείνο τον αγώνα στον οποίο αναφερθήκαμε συνοπτικά πιο πάνω, υπήρξε ιδιαίτερα σημαντική. Όπως επίσης και η αρωγή της άξιας δημοσιογράφου Γεωργίας Σαδανά (τηλεοπτ. κανάλι Europe One).

Advertisements

Νοέμβριος 8, 2009 - Posted by | Χωρίς κατηγορία

1 σχόλιο »

  1. OLOI PREPEI NA STEIRYKSOUN THN PROSPATHEIA AFTH KAI MIA PETRA PROS TIN EPANASTEILOSI TOU EINAI ENA MIKRO VHMA PROS TON ELLINISMO.

    Σχόλιο από ANTONIO SCREWBELLO | Νοέμβριος 9, 2009


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: