Προμηθεύς Πυρφόρος

Δράσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου "Προμηθεύς Πυρφόρος" με έδρα την Θεσσαλονίκη

Δράσεις για τη διάσωση του Ναού της Αφροδίτης

picture5

Σύμφωνα με τις προτάσεις του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ (σχ. άνω), η πλ. Αντιγονιδών μπορεί να διαμορφωθεί σε δύο επίπεδα. Έτσι ώστε ο ναός να αναστηλωθεί και να είναι ορατός στο σύνολό του!

Με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου «Προμηθεύς Πυρφόρος», σωματεία και φορείς της πόλης που δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο του Κοινού των Θεσσαλονικέων υπέγραψαν και απέστειλαν επισήμως στον Υπουργό Πολιτισμού, στον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης και στον Νομάρχη Θεσσαλονίκης την παρακάτω ανοιχτή επιστολή έκκλησης προς ανάληψη πρωτοβουλιών για τη διάσωση του ναού της Αφροδίτης.
Η επιστολή, η οποία κοινοποιήθηκε επίσης στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, στην Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στην ΙΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων καθώς και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, έχει ως εξής:

Οι κάτωθι αναφερόμενοι φορείς και σωματεία της Θεσσαλονίκης, υπογράφουν δια των εκπροσώπων τους την παρούσα έκκληση – διαμαρτυρία:

Σ’ ένα από τα κεντρικότερο σημεία της Θεσσαλονίκης, στην πλατεία Αντιγονιδών, κινδυνεύει να θαφτεί οριστικά από μπετόν και να καταστραφεί ολοσχερώς ένα μοναδικής ομορφιάς αρχαίο μνημείο: ο ναός της Αφροδίτης που χρονολογείται στους ύστερους ελληνιστικούς χρόνους!

Ο κίνδυνος της καταστροφής του μνημείου αυτού είναι ορατός, παρόλο που υπάρχει θετική γνωμοδότηση για την απαλλοτρίωση του οικοπέδου από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Εντός των ημερών, το θέμα της διάσωσης ή της ολοκληρωτικής καταστροφής (κατάχωσης) του ναού της Αφροδίτης θα αποφασιστεί στη συνεδρίαση της Επιτροπής Απαλλοτριώσεων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ενώνουμε τη φωνή μας με τους κατοίκους της περιοχής Αντιγονιδών και το Σωματείο Φίλοι του Πρασίνου Θεσσαλονίκης. Ενισχύουμε ηθικά τις προτάσεις του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ και του αρχαιολόγου κ. Γιώργου Καραδέδου. Συμμετέχουμε στην ενημερωτική συγκέντρωση που θα γίνει στις 28/4 στο ξενοδοχείο ΙΜΠΕΡΙΑΛ διατρανώνοντας τη θέλησή μας να προστατευθεί και να αναδειχθεί η παγκοσμίου εμβέλειας πολιτιστική κληρονομιά μας.

Εκφράζοντας τους συλλογικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο του Κοινού των Θεσσαλονικέων, ζητούμε από τον Υπουργό Πολιτισμού να επιληφθεί του θέματος για τη διάσωση του μνημείου. Ζητούμε από τον Δήμο Θεσσαλονίκης και την Νομαρχία Θεσσαλονίκης να αναλάβουν πρωτοβουλίες για τη διάσωση του μοναδικού αυτού αρχαϊκού κοσμήματος της πόλης μας. Λαοί που αδιαφορούν για τα μνημεία των προγόνων τους, απαρνούνται εκ των πραγμάτων το ιστορικό παρόν τους και ενταφιάζουν τελεσίδικα το μέλλον τους.

Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ ΠΥΡΦΟΡΟΣ
Γεώργιος Αγρόδιος

Ο αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου ΑΠΟΛΛΩΝ
Στέλιος Αθανασιάδης

Ο πρόεδρος της Κοινότητος Ελλήνων ΤΕΤΡΑΚΤΥΣ
Γεώργιος Μούρτζιος

Ο πρόεδρος της Ομάδος «Ε» ΕΨΙΛΟΝ

και πρόεδρος του Συλλόγου Μαραθωνίων Μακεδονίας
Αριστοτέλης Κακογεωργίου

Ο εκπρόσωπος της Νομαρχιακής Επιτροπής Θεσσαλονίκης του Ελληνικού Ανανεωτικού Ρεύματος
Μιχάλης Γιάντσης

Ο εκπρόσωπος της Ομάδας Φίλων της Επικούρειας Φιλοσοφίας «Ο Κήπος Θεσσαλονίκης»
Αθανάσιος Μερτζανίδης

Ο εκπρόσωπος του Αρχαιοπρεπούς Οπλιτικού Αγήματος ΑΡΕΣ ΑΝΑΞ
Σωκράτης Σιδηρόπουλος

Ο εκπρόσωπος του ΥΣΕΕ Βορείου Ελλάδος
Νίκος Πρανδέκας

3-ceb5cf85cf81ceaecebcceb1cf84ceb1-cf84cebfcf85-cebdceb1cebfcf8d-cf83cf84cebf-ceb1cf81cf87ceb1ceb9cebbcebfceb3-cebccebfcf85cf83ceb5

Οι αρχαιολογικοί αυτοί θησαυροί ήρθαν στο φως μετά τις πρόσφατες ανασκαφές ενός μικρού μόνο τμήματος του ναού της Αφροδίτης. Εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.
…………………………………………………..

Την Τρίτη 28 Απριλίου, ώρα 14:30, στον τηλεοπτικό σταθμό EUROPE

kalispera-thumb.jpgONE (EUROPE 1), έγινε εκτενής αναφορά για τη διάσωση του ναού της Αφροδίτης! Στην εκπομπή ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ που συντονίζει η εξαίρετη δημοσιογράφος Γεωργία Σαδανά.

Καλεσμένοι της εκπομπής οι οποίοι αναφέρθηκαν στο θέμα ήταν:

  • ο Γρηγόρης Νικολαϊδης, πρόεδρος του σωματείου «Φίλοι του Πρασίνου Θεσσαλονίκης».

  • και ο Γιώργος Φωτεινός, εκπρόσ. του πολιτιστικού συλλόγου «Προμηθεύς Πυρφόρος», καλλιτ. επιμελητής «Προμηθείων».

Επίσης, με μεγάλη επιτυχία, στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου ΙΜΠΕΡΙΑΛ (Αντιγονιδών 13, η οποία παραχωρήθηκε δωρεάν απο την δ/νση του ξενοδοχείου), έγινε η ενημερωτική συγκέντρωση την Τρίτη 28 Απριλίου στις 6.30 το απόγευμα με πρωτοβουλία του Σωματείου Φίλοι του Πρασίνου Θεσσαλονίκης και την Τοπική επιτροπή πολιτών Πλατείας Αντιγονιδών.
Κύριος ομιλητής ήταν ο καθηγητής αρχαιολόγος του ΑΠΘ κ.Γεώργιος Καραδέδος.
Παρευρέθηκε ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης κ. Καλαφάτης, εκπρόσωποι του Δήμου και της Νομαρχίας.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε ο χαιρετισμός του Γιώργου Φωτεινού ως εκπροσώπου του πολιτιστ. συλλόγου «Προμηθεύς Πυρφόρος» αλλά και ως άτυπου εκπροσώπου του Κοινού των Θεσσαλονικέων, ο οποίος υποσχέθηκε  δημοσίως οτι αν δεν εκδηλώσουν εμπράκτως το ενδιαφέρον τους οι αιρετοί άρχοντες της πόλης ώστε να ληφθούν εγκαίρως μέτρα για τη διάσωση του μνημείου, το Κοινό των Θεσσαλονικέων θα προχωρήσει σε μεγάλη συγκέντρωση – συναυλία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, κάνοντας το θέμα αυτό πρωτεύον για την πόλη. Το επόμενο βήμα θα είναι η διεθνοποίηση του θέματος.

ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ!

Άρθρο της δημοσιογράφου Στελίνας Μαργαριτίδου

Είναι στιγμές που οι κάτοικοι συναντιούνται με την πόλη τους και τότε συνειδητοποιείς ποια είναι αυτή η ιδιαίτερη σχέση που έχουν μαζί της. Αυτή η προσωπική, αντιφατική και αμφίσημη σχέση που έχουμε εμείς οι Θεσσαλονικείς με τη Θεσσαλονίκη.

221-ceb1cebdcf84ceb9ceb3cf89cebdceb9ceb4cf89cebd-cf80cebbceb1cf84ceb5ceb9ceb1-cebf-ceb5cf86-xcf89cf81ceb9cf83-cebccf80ceb1cf81ceb11

Αρεσκόμαστε να τη βρίζουμε , να τη θίγουμε , να την υποτιμούμε, όπως οι ερωτευμένοι που διαψεύστηκαν στις προσδοκίες τους, αλλά όταν βρισκόμαστε μπροστά σε άλλους, ειδικά στους Αθηναίους, την εκθειάζουμε, είναι η δική μας πόλη άλλωστε, το δικό μας βάσανο.

Στη συγκέντρωση κατοίκων της περιοχής Αντιγονιδών, που οργάνωσε το δραστήριο Σωματείο Φίλων του Πρασίνου Θεσσαλονίκης, ο αρχαιολόγος -αρχιτέκτονας Γιώργος Καραδέδος ενημέρωσε για τα σπουδαία, τα μοναδικά ευρήματα του αρχαιοελληνικού Ναού της πλατείας και κάλεσε όλους μαζί τους φορείς και το κοινό της πόλης να βοηθήσουν, ώστε να απαλλοτριωθεί τελικά το οικόπεδο που κρύβει μέσα του το μεγαλύτερο μέρος του καταπληκτικού Ναού και να συνεχίσει η ανασκαφή.

Την ώρα που μιλούσε , που έδειχνε τις εκπληκτικές φωτογραφίες μερών του Ναού (κάποια εκτίθενται ήδη στο Αρχαιολογικό Μουσείο, πόσοι αλήθεια από εμάς τα είδαμε;) άκουγα επιφωνήματα ενθουσιασμού και έκπληξης και ρίγησα, γιατί σκέφτηκα ότι αυτή η πόλη – ίσως κι άλλες πολλές – δεν θα σταματήσει να μας συγκινεί, να μας εκπλήσσει, να μας κουράζει, αλλά και να μας δημιουργεί το μοναδικό αίσθημα της οικειότητας και της χαλάρωσης που νιώθει κανείς όταν βρίσκεται στον τόπο του!

Ο Ναός της Αφροδίτης είναι ανεκτίμητος θησαυρός. Είναι το Πάνθεον της Θεσσαλονίκης όπως είπαν οι αρχαιολόγοι. Και πρέπει όχι μόνο να ανασκαφεί αλλά και να στηθεί στη θέση του έτσι όπως ακριβώς ήταν – ο Γιώργος Καραδέδος έθεσε στη διάθεση της πόλης τη μελέτη ενός ολόκληρου μεταπτυχιακού τμήματος στο ΑΠΘ – να προβληθεί στο αρχικό του μέγεθος που ξεπερνά τα 14 μέτρα σε ύψος και να τον βλέπουν όλοι.

Κάθε γωνιά της πόλης μας, κάθε τι που μας ξεσηκώνει – επιτέλους – και μας κάνει να συγκεντρωνόμαστε, να συζητάμε, να διαμαρτυρόμαστε και να διεκδικούμε αυτό που αγαπάμε, είναι ένας ανεκτίμητος θησαυρός.Στα χρόνια της οικονομικής κρίσης και της ΚΡΙΣΗΣ γενικότερα, το γεγονός και μόνο ότι συγκινούμαστε και αποφασίζουμε να κάνουμε τα πάντα για να σώσουμε και να αναδείξουμε κομμάτια από τη ζωή μας, έχει ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΗ ΑΞΙΑ.

Γι αυτό και η διάσωση του μοναδικού μέχρι σήμερα αρχαιολογικού μνημείου που διαθέτει η Θεσσαλονίκη, είναι μια πράξη ΑΓΑΠΗΣ για τον εαυτό μας!

Στελίνα Μαργαριτίδου

Η Στελίνα Μαργαριτίδου έδωσε αγώνα για ν’ αναδείξει το θέμα του ναού της Αφροδίτης στην πλ. Αντιγονιδών. Η μεγάλη συγκέντρωση που έγινε στην αίθουσα του ξενοδοχείου ΙΜΠΕΡΙΑΛ στις 28/4 για τη διάσωση του ναού, οφείλεται εν πολλοίς στις δικές της αγωνιώδεις και αξιέπαινες προσπάθειες.

Advertisements

Σεπτεμβρίου 14, 2009 - Posted by | Χωρίς κατηγορία

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: