Προμηθεύς Πυρφόρος

Δράσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου "Προμηθεύς Πυρφόρος" με έδρα την Θεσσαλονίκη

Τι είναι το "Κοινό των Θεσσαλονικέων";

Κοινό των Θεσσαλονικέων
koino.thess@gmail.com

Το Κοινό των Θεσσαλονικέων αποτελεί άτυπο μέχρι στιγμής σχήμα, απαρτιζόμενο από πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους και εταιρείες (σωματειακής μορφής), ομάδες και κάθε είδους συλλογικούς φορείς, πρόσωπα και προσωπικότητες, που τους ενώνει το κοινό ενδιαφέρον τους για την προβολή και την ανάδειξη του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού σε όλες τις εκφάνσεις του (φιλοσοφία, τέχνες, επιστήμες, αξίες, λατρεία, άθληση, μαχητικότητα, θεσμοί, δημοκρατία, πνευματικά μεγέθη, ορθολογισμός, εντέλει ως σύνολο η ελληνική κοσμοθέαση). Και τούτο διότι αποτελεί πλέον κοινή πεποίθηση πως η διαύγεια σκέψης, οι αξίες και η θέαση των προγόνων μας μπορούν ν’ αποβούν βατήρας πνευματικής παλιγγενεσίας και αντίστασης στους μαζικούς ισοπεδωτικούς μηχανισμούς της εποχής μας.

Παρά τις επιμέρους διαφορές απόψεων – όπως άλλωστε διαφορές είχαν και οι πρόγονοί μας, εξ ου και οι φιλοσοφικές σχολές διαφορετικών θεωρήσεων – ωστόσο προτάσσουμε αυτά που μας ενώνουν δίχως ψευδοδιλήμματα και τεχνητούς διαχωρισμούς. Γι αυτό και η αρμονική συνεργασία σε όσες πρωτοβουλίες έχουν αναληφθεί όλο το χρονικό διάστημα των τελευταίων μηνών (περίπου από την άνοιξη του 2008). Δεν χαραμίζουμε την ενεργητικότητα και τη δημιουργικότητά μας σε πλασματικές αντιπαλότητες. Θέτουμε ορίζοντα πολιτισμού και αντίπαλός μας είναι μόνον ο σκοταδισμός, απ’ όπου κι αν προέρχεται.

Σύντομο ιστορικό

SMALLP1180906web

Κατά την διάρκεια του 2008, με αφετηρία τις προετοιμασίες για τις εκδηλώσεις των Προμηθείων, επιτεύχθηκε κάτι που για τα περασμένα χρόνια θα θεωρούνταν από ιδιαίτερα δύσκολο έως αδύνατο: Για πρώτη φορά πολλοί Θεσσαλονικείς ως πρόσωπα, ομάδες και σύλλογοι, προσήλθαν με διάθεση να προσφέρουν σ’  αυτή τη μεγαλειώδη γιορτή του ελληνισμού. Η περσινή (2008) μεγάλη κατά γενική ομολογία επιτυχία των Προμηθείων που διαφήμισε το χώρο και τη χώρα μας («τα καλύτερα Προμήθεια που έγιναν ποτέ» όπως δήλωσε ο ιδρυτής των Προμηθείων Τρύφων Ολύμπιος), επιτεύχθηκε χάρη σ’ αυτήν τη συστράτευση του ανθρώπινου δυναμικού.

Όλος αυτός ο κόσμος δεν επαναπαύθηκε μετά την επιτυχία των Προμηθείων αλλά εκδήλωνε έντονα την επιθυμία για συνέχιση των δραστηριοτήτων που να αναδεικνύουν έτι περαιτέρω την ελληνική κοσμοθέαση στο σύγχρονο κόσμο. Η συνέχεια κατά την διάρκεια του καλοκαιριού και μέχρι το Φθινόπωρο υπήρξε πρωτοφανής: Με πρωτοβουλίες ατομικές και συλλογικές, τα πρόσωπα αυτά και οι ομάδες διοργάνωσαν την τέλεση γαμήλιων τελετών με το πατρώο αρχαιοελληνικό τυπικό στην περιοχή της Μακεδονίας (Μίεζα, Νάουσα), διοργάνωσαν την τελετή προς τιμήν της μάχης των Θερμοπυλών πρωτοστατώντας και επιτυγχάνοντας την ενωτική τέλεση της εορτής απ’ όλους τους φορείς του ελληνοκεντρικού χώρου, συμμετείχαν ενεργά στην εκδήλωση προς τιμήν των Μαραθωνομάχων, τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση προς τιμήν της μάχης των Πλαταιών, ανέλαβαν πρωτοβουλία για την έκδοση Ημερολογίου Ελλήνων που να συμπεριλαμβάνει όλες τις εορτές που αναβιώνουν σήμερα ενώ παράλληλα, από τα τέλη Αυγούστου, καθιέρωσαν εβδομαδιαίες συναντήσεις για να συντονίζουν την περαιτέρω δράση αλλά και να απολαμβάνουν την κοινή συνεύρεση με συζητήσεις, συμπόσια, χιούμορ και χαλαρή ατμόσφαιρα.

SMALLΜΙΕΖΑ_ΓΑΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ_2__08_ (15)web

Η γαμήλια πομπή του Στεριανού και της Πηνελόπης

Δραστηριότητες διαρκείας

Η συνέχεια υπήρξε ακόμη πιο εντυπωσιακή αφού μέχρι τότε όλη αυτή η δραστηριότητα (είτε στα πλαίσια της Επιτροπής Προμηθείων 2008 είτε υπό την γενική ονομασία «Πολιτιστικοί Σύλλογοι Θεσσαλονίκης» κλπ) μετέδιδε ενθουσιασμό συσπειρώνοντας ακόμη περισσότερο κόσμο, με αποτέλεσμα την καθιέρωση των Εορτών Ισημερίας στην Θεσσαλονίκη (με πρώτη την Φθινοπωρινή Ισημερία 2008 και στη συνέχεια, τον Δεκέμβριο, το Χειμερινό Ηλιοστάσιο), τον προγραμματισμό διαλέξεων και ομιλιών όπως και μιας σειράς μικρών και μεγαλύτερων εκδηλώσεων όπου περίοπτη θέση έχει αυτή για τον Άγγελο Σικελιανό, την έκδοση τελικά του Ημερολογίου Ελλήνων 2009 που από μόνο του ως γεγονός είναι μια μεγάλη επιτυχία, το συμπόσιο προς τιμήν του Μεγάλου Αλεξάνδρου που απετέλεσε πόλο ευρύτερης συσπείρωσης, παρουσιάσεις βιβλίων σε κεντρικές αίθουσες της Θεσσαλονίκης, διαλέξεις και ομιλίες (στην αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, του Δικηγορικού Συλλόγου, του ξενοδοχείου ΗΛΕΚΤΡΑ ΠΑΛΑΣ κ.α.), τις εκδηλώσεις των Επικουρείων, την κεφάτη εορτή προς τιμήν του Καρνείου Απόλλωνος κλπ. Σταθμός των εξελίξεων αυτών, απετέλεσε η μεγαλειώδης εκδήλωση προς τιμήν της Υπατείας της Αλεξανδρινής (30/1/09), μια εκδήλωση που ακούστηκε πλατιά απο τα ΜΜΕ , έκανε βαθιά αίσθηση πανελλαδικά και απετέλεσε το έναυσμα για μια υπόσχεση απ’ όλο τον  ελληνοπρεπή χώρο:  Να τιμάται κάθε χρόνο η Υπατία, σε όλη την Ελλάδα, την ημέρα της ελληνικής Παιδείας και των ελληνικών Γραμμάτων. Και έπονται βέβαια πολλές άλλες ενέργειες στο επόμενο χρονικό διάστημα με κορυφαίες ανάμεσά τους την ανάληψη διοργάνωσης αθλητικών δραστηριοτήτων (Μαραθώνιοι κ.α.), την  εκδήλωση μνήμης για τους σφαγιασθέντες υπό του Θεοδοσίου Θεσσαλονικείς, την τελετή καθοσιώσεως του πρώτου σύγχρονου Ναού των Ελλήνων κ.α.

Σχηματοποίηση νέου συλλογικού φορέα

Η από κοινού συνεύρεση, συμμετοχή και συνδιοργάνωση αυτών των δραστηριοτήτων από πρόσωπα, ομάδες και συλλόγους, χωρίς την «πρωτοκαθεδρία» ή το «καπέλωμα» κανενός απ’ τους συλλογικούς φορείς ή τα άτομα που μετέχουν, απετέλεσε το «Κοινό των Θεσσαλονικέων», ένας όρος που  ανταποκρίνεται πλήρως σ’ αυτό το πολιτιστικό γίγνεσθαι που συντελείται στην Θεσσαλονίκη. Παράλληλα σ’ όλη αυτή την πορεία, οι μετέχοντες στις διεργασίες που εν συντομία περιγράφηκαν, αποφάσισαν να προχωρήσουν στη δημιουργία ενός νέου συλλογικού φορέα υπό την επωνυμία «ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ ΠΥΡΦΟΡΟΣ» ούτως ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη συνέχεια όλων όσων ενδιαφέρονται για την περαιτέρω δραστηριοποίηση, κάτω από ένα νομικό πρόσωπο κοινής αποδοχής. Ο «Προμηθεύς Πυρφόρος» και οι άλλοι συλλογικοί φορείς και ομαδοποιήσεις που λαμβάνουν χώρα σ’ αυτή την κοινή συμπόρευση αποτελούν το ζωντανό περιεχόμενο του όρου «Κοινό των Θεσσαλονικέων».

SMALLΑντίγραφο από IMG_4423cweb

Θερμοπύλεια 2008: Απότιση φόρου τιμής στους πεσόντες.

Απόλλων και Προμήθεια

Οι πρωτοβουλίες αυτές που περιγράφηκαν συμβαίνουν για πρώτη φορά με τόσο ενθουσιασμό και με τέτοια μαζικότητα στην Θεσσαλονίκη – αν εξαιρέσουμε την περίοδο από το 1998 μέχρι τις αρχές της 10ετίας 2000 όπου παρόμοια συσπείρωση είχε δημιουργηθεί γύρω από τον σύλλογο ΑΠΟΛΛΩΝ. Έκτοτε κύλησε πολύ νερό στ’ αυλάκι, ο ΑΠΟΛΛΩΝ πέρασε τις δικές του περιπέτειες μετά από τον ισχυρό «τεκτονικό» σεισμό που δέχθηκε ο οποίος τον παρέλυσε για μερικά χρόνια. Καταφέρνοντας να ξεπεράσει με σθένος και μεγάλο κουράγιο εκείνη την περιπέτεια αποβάλλοντας πλήρως τα καρκινοκύτταρα που τον είχαν ακινητοποιήσει, ανέλαβε εκ νέου ενεργό δράση δίνοντας όλο τον εαυτό του στην διοργάνωση των Προμηθείων. Όχι μόνο διέσωσε το θεσμό σε μια χρονική στιγμή (2005) που όλοι φοβόντουσαν ότι θα διακοπεί μετά την δήλωση αδυναμίας του Τρύφωνα Ολύμπιου να συνεχίσει, αλλά τον (ανα)διοργάνωσε σε σημείο που τα Προμήθεια, εκτός από κορυφαία εκδήλωση της ελληνικής κοσμοθεάσεως, ν’ αποτελέσουν επίσης πόλο συσπείρωσης των ανθρώπων στη Θεσσαλονίκη. Όλων εκείνων των ανθρώπων που πάντοτε νοιάζονταν και ενδιαφέρονταν για την ελληνική θέαση αλλά έλειπε το στοιχείο εκείνο που θα τους ενεργοποιούσε δυναμικά και θα τους ωθούσε σε συλλογική δράση.

SMALLIMG_6733jweb

Στιγμιότυπο απο την τελετή της Φθινοπωρινής Ισημερίας.

Οι εκκλησίες

Πού οφείλεται η ομοψυχία που  επικρατεί σ’ όλη αυτή την δραστηριότητα; Μάλλον σε δύο παράγοντες:
α) Αφενός στο ότι οι συμμετέχοντες (είτε ως πρόσωπα είτε ως επιμέρους ομαδικότητες) απέβαλλαν κάθε μικροπρεπή αλαζονεία του καθενός προς τους υπόλοιπους. Κυρίως όμως κάθε εγωιστική απαίτηση να αποδεχθούν «οι άλλοι» τις όποιες δοξασίες μπορεί να πρεσβεύει ο καθένας, κατανοώντας δύο μεγάλες αλήθειες: ότι οι επιδιώξεις είναι κοινές κι ότι η πολυμορφία είναι στοιχείο δηλωτικό του ελληνισμού. Με αποτέλεσμα την κατανόηση, την αποδοχή και την αγαστή συνύπαρξη μεταξύ π.χ. επικούρειων και πλατωνικών, λατρευτών και σκεπτικιστών, υποστηρικτών της ελληνικής γραμματολογίας και θιασωτών των καλλιτεχνικών και τελετουργικών εκδηλώσεων κλπ., προκρίνοντας την σύνθεση και την αλληλοσυμπλήρωση αντί για τον κερματισμό και την αντιπαράθεση. Πράγμα που οδήγησε εξ’ αρχής σε εκκλησίες (συνελεύσεις) απόλυτα δημοκρατικές στις διαδικασίες τους, με αποδοχή των απόψεων της πλειοψηφίας από την μειοψηφία και με σεβασμό των μειοψηφούντων εκ μέρους της πλειοψηφίας. Το πιο σημαντικό: όλη αυτή η διαδικασία οδήγησε στο να μπορούν, όσο περνάει ο καιρός όλο και περισσότερο, να διαλέγονται αρμονικά τα άτομα μεταξύ τους αποδεχόμενα βασικούς καταστατικούς κανόνες συνύπαρξης, σεβαστούς απ’ όλους.

β) Αφετέρου, η ομοψυχία στην οποία αναφερθήκαμε οφείλεται στο ότι κάθε ομάδα, σύλλογος κλπ διατηρεί την αυτονομία του στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του Κοινού των Θεσσαλονικέων, πράγμα που διατηρεί και ενισχύει την πολυμορφία και την ποικιλότητα απόψεων και επιμέρους δράσεων. Συνήθως όμως οι επιμέρους δραστηριότητες, εκδηλώσεις, πρωτοβουλίες κλπ κάθε ιδιαίτερης ομάδας ενισχύονται απ’ όλους τους υπόλοιπους του Κοινού, πράγμα που και την απόδοση την κάνει πολλαπλάσια αποτελεσματικότερη αλλά και ενισχύει τους δεσμούς μεταξύ ατόμων και ομάδων.

SMALLP1190009web

Προμήθεια 2008: Στιγμιότυπο από τον βακχικό χορό του κόσμου.

Ποιότητα και εσωτερική ευγένεια

Όποιοι απ’ όσους διαβάζουν αυτές τις γραμμές έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες εμπειρίες από παρόμοιες απόπειρες (που είναι και το συνηθέστερο) και αναρωτιούνται ποια είναι η μαγική συνταγή, η απάντηση δεν βρίσκεται σε εσωτερικούς κανονισμούς και σε καταστατικούς κανόνες. Αυτά εννοούνται κι είναι αναγκαία έτσι κι αλλιώς. Η απάντηση πρέπει μάλλον να αναζητηθεί στην ποιότητα των ατόμων που επιδιώκουν να απαρτίσουν ένα τέτοιο σύνολο. Χωρίς την στοιχειώδη ποιότητα και την εσωτερική ευγένεια, χωρίς την κατανόηση του άλλου αλλά και την διάθεση να ξεπεράσεις τις αγκυλώσεις του εαυτού σου (όπως και την πρόκριση των συμφερόντων της μικροομάδας σου υπεράνω των κοινών σκοπών), είναι αδύνατον να συμπλεύσεις αρμονικά με ένα ολόκληρο σύνολο άλλων ανθρώπων.

Ο «Προμηθεύς Πυρφόρος», η νομική δηλ. μορφή που δόθηκε στον νέο φορέα ο οποίος αποτελεί ήδη πραγματικότητα, σηματοδοτεί τη συνισταμένη όλων όσων αναφέρθηκαν πιο πάνω αφού, ομού με τις  άλλες δραστηριότητές του, έχει και την ευθύνη της διοργάνωσης των Προμηθείων εφόσον απο τα σπλάχνα της Επιτροπής Προμηθείων δημιουργήθηκε. Δίδοντας έτσι νομική υπόσταση στην κορυφαία εν Ελλάδι γιορτή της ελληνικής κοσμοθεάσεως και αξιοποιώντας τα περιθώρια που δίνει η ίδια η αστική νομολογία ώστε να δοθούν οι δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης της ευγενούς υπόθεσης που μας αφορά όλους.

SMALLIMG_6699 fweb

Στιγμιότυπο απο εκδήλωση του Κοινού των Θεσσαλονικέων.

Το Κοινό των Θεσσαλονικέων, σε ό,τι αφορά τις συλλογικότητες (σύλλογοι, ομάδες, εταιρείες, εν γένει φορείς) που χαλαρά αλλά ουσιαστικά μετέχουν έμπρακτα στις διάφορες δραστηριότητες που αναπτύσσονται, απαρτίζεται μέχρι αυτή τη φάση από τους εξής φορείς της Θεσσαλονίκης:

Πολιτιστικός Σύλλογος Προμηθεύς Πυρφόρος, Πολιτιστικός Σύλλογος ΑΠΟΛΛΩΝ, Αρχαιοπρεπές άγημα Οπλιτών ΑΡΕΣ ΑΝΑΞ, Σύνδεσμος Σκεπτικιστών Ελλάδος, Ομάδα «Ε» Ελλήνων, Σύλλογος Μαραθωνίων Μακεδονίας, Οι Φίλοι του Επίκουρου (Κήπος Θεσσαλονίκης), Κοινότης Ελλήνων ΤΕΤΡΑΚΤΥΣ, Σχολή Αριστοτέλους ΜΙΕΖΑ.
Έπεται συνέχεια…

…………………………………………………………………..

Advertisements

Φεβρουαρίου 16, 2009 - Posted by | Uncategorized

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: