Προμηθεύς Πυρφόρος

Δράσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου "Προμηθεύς Πυρφόρος" με έδρα την Θεσσαλονίκη

30 Ιανουαρίου 09, ημέρα της Παιδείας. Εκδηλώσεις Τιμής στην Υπατία την Φιλόσοφο!

To 1842 η ελληνική πολιτεία καθιέρωσε την 30η Ιανουαρίου ως ημέρα αφιερωμένη στην ελληνική Παιδεία και στα ελληνικά Γράμματα.

Η ελληνική παιδεία και τα ελληνικά γράμματα αποτελούν την πεμπτουσία του αγώνα που καταβάλλει ο ελληνοπρεπής χώρος εδώ και πάνω από μια 15ετία. Η ελληνική παιδεία και τα ελληνικά γράμματα αποτελούσαν την πεμπτουσία του αγώνα που κατέβαλλαν ογκόλιθοι του πνεύματος όπως ο Πλήθων, ο Αδαμάντιος Κοραής, ο Θεόφιλος Καϊρης, ο Άγγελος Σικελιανός, ο Γιώργος Σεφέρης, ο Κορνήλιος Καστοριάδης…

Εκτιμώντας την απόφαση της πολιτείας να αφιερώσει την ημέρα αυτή στην ελληνική Παιδεία και στα ελληνικά Γράμματα, συμμετέχοντας ψυχή τε και σώματι σ’ αυτήν την συμβολική εορτή προς τιμήν του ελληνικού πνεύματος και κυρίως προς τιμήν της Παιδείας που αποτελεί το Άλφα και το Ωμέγα του πολιτισμού, της γαλούχησης των αξιών και της συνέχειας (αξίες και θέσφατα που κοντεύουμε να λησμονήσουμε ως λαός και ως έθνος), πρωτοστατούμε κι εμείς από εφέτος στις εκδηλώσεις αυτές.

Ο ελληνοπρεπής χώρος, σε αρμονία με την πολιτεία, συμβάλλει αποφασιστικά στις εκδηλώσεις της 30ης Ιανουαρίου. Τιμώντας την ελληνική Παιδεία και τα ελληνικά Γράμματα στο κατ’ εξοχήν πρόσωπο που θα μπορούσε, στη διαχρονική πορεία της Ιστορίας, να εκπροσωπήσει συμβολικά τις έννοιες των ελληνικών Γραμμάτων και της ελληνικής Παιδείας. Στο κατ’ εξοχήν πρόσωπο που τίμησε τις έννοιες αυτές με την μόρφωσή του, με το ήθος του, με τον τρόπο ζωής του. Στο πρόσωπο που η αγάπη του για την ελληνική Παιδεία και τα ελληνικά Γράμματα, το οδήγησε μέχρι το τραγικό μαρτύριο και τον ακόμη μαρτυρικότερο θάνατο. Σ’ έναν θάνατο που την βαρβαρότητα και τον φανατισμό με τον οποίο προήλθε, σπάνια θα συναντήσουμε σε ολόκληρη την πολιτισμένη ιστορία της ανθρωπότητας.

Τιμούμε την ελληνική Παιδεία και τα ελληνικά Γράμματα στο πρόσωπο της Υπατίας της Φιλοσόφου.

smallelbert-hubbard-hypatia-in-little-journeys-to-the-homes-of-great-teachers-east-aurora-new-york-the-roycrofters-1908web

Υπατία η Ελληνίδα φιλόσοφος, πίνακας του Elbert Hubbard

βλ. επίσης εδώ: Ποια ήταν η Υπατία. Γιατί την τιμούμε στις 30 Ιανουαρίου

και εδώ:  Το Πρόγραμμα της εκδήλωσης.

Απευθύνουμε έκκληση σε όλους τους συνέλληνες, σε κάθε πόλη της Ελλάδος, να τιμήσουν την ημέρα αυτή την ελληνική Παιδεία και τα ελληνικά Γράμματα στο πρόσωπο της Υπατίας, της μεγάλης μαθηματικού και φιλοσόφου.

Απευθύνουμε έκκληση σε όλους τους συνέλληνες, σε κάθε πόλη της Ελλάδος, να τιμώνται από τούδε και στο εξής η ελληνική Παιδεία και τα ελληνικά Γράμματα τιμώντας στις 30 Ιανουαρίου την μνήμη της Υπατίας, της γυναίκας που μαρτύρησε για την ελληνική Παιδεία και τα ελληνικά Γράμματα!

Απευθύνουμε έκκληση στην πολιτεία να σεβαστεί την ελληνική Παιδεία και τα ελληνικά Γράμματα, τιμώντας ως συμβολική εκπρόσωπό τους την Ελληνίδα που ανέδειξε τις αξίες αυτές και που μαρτύρησε γι αυτές. Την Υπατία την φιλόσοφο!

Απευθύνουμε έκκληση στην εκπαιδευτική και πανεπιστημιακή κοινότητα, στους συλλογικούς φορείς της Παιδείας και του πολιτισμού και σε κάθε άνθρωπο του πνεύματος, να τιμήσει την ελληνική Παιδεία και τα ελληνικά Γράμματα στο πρόσωπο και στην προσωπικότητα της πιο ευγενούς και μαρτυρικής μορφής των Γραμμάτων και της Παιδείας: στο πρόσωπο και την προσωπικότητα της Υπατίας της Φιλοσόφου!

Στην Θεσσαλονίκη, εκδήλωση τιμής αφιερωμένη στην Υπατία ως εκπρόσωπο της ελληνικής Παιδείας και των ελληνικών Γραμμάτων,
θα γίνει από το Κοινό των Θεσσαλονικέων

30 Ιανουαρίου, ώρα 19:30

Αίθουσα εκδηλώσεων (ημιόροφος)

Ξενοδοχείου ΗΛΕΚΤΡΑ ΠΑΛΑΣ

(Πλατεία Αριστοτέλους και Μητροπόλεως, στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης)

Πρωτοβουλία για την διοργάνωση:
Πολιτιστικός Σύλλογος Προμηθεύς Πυρφόρος

Είσαστε όλοι προσκεκλημένοι!

smallceb7cebcceb5cf81ceb1-cf84ceb7cf83-cf85cf80ceb1cf84ceb9ceb1cf83web

Advertisements

Φεβρουαρίου 16, 2009 - Posted by | Uncategorized

1 σχόλιο »

 1. Xaιρετιζω ολους τους Ελληνες και Ελληνιδες
  Τα Ελληνικα γραμματα πραγματι θα εορταζονταν αν η ημερα αυτη θα ηταν
  αφιερωμενη στους Ελληνες φιλοσοφους και δασκαλους της Ελληνικης σκεψης.
  Και μια εξεχουσα φυσιογνωμια των Ελληνικων γραμματων σε ιδιοφυια, μορφωση,
  και ζηλωτης των Ελληνικων γραμματων η πανεμορφη ΥΠΑΤΙΑ.
  Δικαιως θα πρεπει να εορταζονται τα Ελληνικα γραμματα και να ειναι αφιερωμενη
  η ημερα αυτη στην μνημη της.

  Ευχαριστω

  Φιλιππος

  Σχόλιο από Philippos Poulos | Φεβρουαρίου 27, 2009


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: